EXECUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION

ADVISORY OPINION 05-42
December 16, 2005

RE: May agency purchase products from local store owned by
employee’s spouse?

DECISION: No.

This opinion is issued in response to your November 22, 2005 request for an advisory
opinion from the Executive Branch Ethics Commission (the "Commission™). This matter was
reviewed at the December 16, 2005 meeting of the Commission and the following opinion is
issued.

You state the relevant facts as follows. The administration at the Morehead Youth
Development Center (Morehead YDC) within the Department of Juvenile Justice recently
decided to replace the carpet and furniture in several of their offices. As such, the Fiscal Officer
at the Morehead YDC requested the Maintenance Superintendent to contact two or three local
businesses for price quotes on carpeting for the fiscal business office. The only quote received
by the Fiscal Officer was from a local carpet store owned by the spouse of a Youth Worker
Supervisor employed by the Morehead YDC. Since the quote for the carpet was within the small
purchase limit, the Fiscal Officer contacted the local carpet store to install the carpet.

The Fiscal Officer subsequently purchased several pieces of furniture also from the local
carpet store since the price for the furniture was less than furniture prices in office catalogs and
was within the small purchase limit. Additional carpeting was also secured from the local carpet
store for several more of the offices at the Morehead YDC being renovated. You ask whether
such purchases by the Morehead YDC are allowable in the event that you need to make a similar
purchase in the future.
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KRS 11A.020(1)(d) provides:

1) No public servant, by himself or through others,
shall knowingly:

(d) Use or attempt to use his official position to secure
or create privileges, exemptions, advantages, or treatment for
himself or others in derogation of the public interest at large.

Further, KRS 11A.040(4) provides:

4) A public servant shall not knowingly himself or
through any business in which he owns or controls an interest of
more than five percent (5%), or by any other person for his use or
benefit or on his account, undertake, execute, hold, bid on,
negotiate, or enjoy, in whole or in part, any contract, agreement,
lease, sale, or purchase made, entered into, awarded, or granted by
the agency by which he is employed or which he supervises,
subject to the provisions of KRS 45A.340. This provision shall not
apply to:

@) A contract, purchase, or good faith negotiation
made pursuant to KRS Chapter 416 relating to eminent domain; or

(b) Agreements which may directly or indirectly
involve public funds disbursed through entitlement programs; or

(c) A public servant's spouse or child doing business
with any state agency other than the agency by which the public
servant is employed or which he supervises; or

(d) Purchases from a state agency that are available on
the same terms to the general public or that are made at public
auction.

Please find enclosed Advisory Opinions 92-4, 93-72 and 94-25 that provide guidance in
this matter. As stated, the Commission believes that an employee will benefit from a spouse’s
business. Thus, pursuant to KRS 11A.040(4) above, an employee is prohibited through a
business of his or her spouse to knowingly having a contract or an agreement with the state
agency for which the employee works. Thus, the Commission advises the Morehead YDC, or
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any agency within the Department of Juvenile Justice, to refrain from purchasing products from
the local carpet store due to the fact that it may cause the Youth Worker Supervisor, or other
employees involved in making the purchase decision, to commit a possible violation of the
Executive Branch Code of Ethics.

The Commission also points out, however, that if the agency purchases a product from a
company that is owned by an employee’s spouse (the fact of which the agency is unaware) and
the employee is unaware of the agreement or purchase, then the Commission does not believe
that a violation by the employee has occurred, since the employee did not “knowingly” benefit
from the transaction. However, if the employee is aware of the agency’s intention to purchase a
product or service from a local store owned by the employee’s spouse, or if employees making
the purchase decision are aware of the employee’s relationship to the local store, then a possible
violation may exist if an agreement occurs.

Sincerely

EXEcuUTIVE BRANCH ETHICS COMMISSION

By CHAIR: John A. Webb

Enclosures:  Advisory Opinion  92-4
Advisory Opinion  93-72
Advisory Opinion  94-25



